söndag 24 januari 2016

Kap Verde - 2016

Tredje gången till Kap Verde, samma vecka 3 som tidigare år.
Det hade varit ett par veckor med riktigt dåliga vindförhållanden där nere, vilket gjorde det lite nervöst, men det såg ut att börja röra på sig lagom till ankomst.
Kom ned på torsdag lunch, med taxi plus snabb incheckning var jag ute redan vid 2 och körde nästan två timmar. Var ut med 5.7m segel och hade superbra drag. Kom snabbt ut till Ponta Leme och fick 10-11 varv i vågorna med minskade vind. Superbra start med helt ok vågstorlek - fick gåshud att vara därute igen.
Tufft för kitearen som var kvar  ute i sandstormen - obs frånlandsvind
Det började kännas svårt att vattenstarta med minskande vind och ville inte riskera sitta fast därute, så började slöra tillbaka. På vägen inåt kom sandmoln och ett par riktigt kraftiga byar. Passade på och körde några snabba slörar och gippar i byarna som blev längre, kraftigare...och mer sand! När det tornade upp sig över hela ön kändes det att det var dags att gå upp av motsatt anledning till nyss. Uppe i strandbrynet var det halvkaos. Det som gick ok att hålla i och kontrollera på vattnet var desto svårare ståendes bland stenarna! Stod bara still med utrustningen i händerna och väntade på hjälp, hade jag tappat grejorna hade nån kunnat fått dem i huvudet. Rödflagg hissades och vinden bara ökade. Tillslut försvann solen av all sand...
Det lugnade ned sig lite under kvällen även om byar med sand kom hela natten. En fin solnedgång blev det trots allt. Pizza med stor procent sand intogs på Angulo. Mycket städning i hela stan dagen efter...sand, löv och skräp.

Vinden som kom den natten var dock den sista på några dagar. Fredag och lördag fortsatte det rulla in vågor, så fick riktigt fina dagar med SUP. Provade Angulos 9'4 som var helt fantasktiskt trevlig i vågorna. Svängde grymt bra. Att få kommentaren "I saw you, you were good" från Litcha var också kul :)

Ponta Preta, utsikt från stora sanddynen
Ponta Preta - Ingen vindsurf dessa två dagar innan vinden så sakta började komma tillbaka. Lite swell på västkusten kom det på söndagen dock, så det blev en långpromenad runt stranden ända till Ponta Preta. Fick för första gången se  hyfsad storlek på vågorna som rullade in där. Mäktigt när ett nästan helt platt hav kan skapa så stora vågor...de bara tornar upp sig från till synes ingenstans

När vinden började komma tillbaka blev det först en dag med 6.1 och vågbräda. Det blev mycket träning på slag, väldigt små vågor ute vid udden men bra träning. Nästkommande två dagar blev det fokus på slalom då inga vågor fanns på öst/sydsidan, medan swellet kom mer på västkusten. Härlig plattvattenkörning och första gången jag kommer överens med Angulos slalomprylar. Hittade bra balans och kunde racea avslappnat. Blev till och med tre pass på tisdagen och hoppades passera 30 knop. Tyvärr inget minneskort i "speed-gps:en", så lite osäkert, men det lutar åt att jag "bara" tangerade mitt tidigare 27 knop. Men istället väldigt långa speed-repor

Redan på tisdagen börjades det diskuteras Canoa, eftersom vågorna var på västkusten. Det behövdes inte så mycket övertalning för att få med två pers till dit på morgonen efter.

Canoa - magisk vågsegling av bästa kvalitet

Canoa - ute i ingenstans med jeep-transport - 6-8 vindsurfare i slutändan.
Canoa har aldrig haft vågor vid mina tidigare år, så det har inte varit aktuellt att åka dit, men med swell på västsidan var rapporterna väldigt positiva från de som var där på tisdagen. Så 3 pers samsades om en pickup-taxi och vi plockade åt oss prylar som vi hoppades skulle passa.
Vi var först ute och såg direkt att det var väldigt fint. Långa fina våglinjer som kom i set om tre och sen lugnare innan nästa set. Vinden kraftigare än vid Angulo och väldigt fin Cross-off (frånlandsvind med liten vinkel mot vågorna, ca 45 grader).
Efter lite strul med utrustningen (note to self: ta med extra tamp, multiverktyg och kolla utrustningen en extra gång innan avfärd...mastlängder, tampar osv), men efter lite pusslande hade vi alla tre kompletta riggar och jag gick ut med 5.7.

Bottensväng - så skön känsla
Fick direkt några magiska vågor, av sån kvalitet jag bara hoppats på tidigare. Långa fina åk med lagom tryck i seglet. Det gick att lägga tryck i både bottensväng och toppsväng. Helt annan vågkvalitet än i Ponta Leme tidigare - där vågorna bryter längsmed stranden och sedan flackar av snabbt - här var det en lång jämn linje som man låg och väntade på tills den blev lagom brant, och sen bara sätta av "down the line". Oftast ett bryt som började mitt på som var lätt att se och försöka träffa en toppsväng där det var som brantast, sedan en bottensväng runt brytet och fortsätta på andra sidan. Körde nästan 4h med bara ett kort vätskeuppehåll, där jag också slängde på GoPro:n för att försöka få med lite att minnas. Dåligt batteri dock så fick en halvtimme material med några enstaka vågor. Det enda som var utmaningen var höjdtagning tillbaka, vågreporna var nästan rakt nedåt i vind och seglet som var perfekt i vågen var aningens litet för att höjda planande. Det blev mest ickeplanande gnuggande för att höjda tillbaka till nästa varv. Ganska strömt medvind och lite byigt var det det svåraste och som tog mest energi.
Ett kort klipp (önskar i efterhand jag skulle filmat mer...)
Sammantaget det bästa vågseglingsdagen jag upplevt! Inte jättestora vågor men helt grym kvalitet och det var bara att mata på tills det var dags att bli upplockat för hemfärd.

Utan sista dagen hade det känns sådär...men Canoa var en riktig höjdpunkt och en upplevelse jag inte vill vara utan.






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar