söndag 10 mars 2019

Ny kite - Flysurfer PEAK4 - 8m

Efter alla år (sedan 2012) med en begagnad LEI-kite (Leading edge inflatable) har det till slut blivit en investering i en sprillans ny kite. Nu är fokus på snö till 100%.

Efter en helt oväntad vindökning till det dubbla förra söndagen blev det ett snabbt beslut för att ha något som är säkrare och enklare att köra ensam. Den gången med byar på 18 m/s, byigt och vridig, is med dåligt fäste och mycket folk på isen, men ingen som kunde ta ned en kite. Då var jag glad att jag hade en isskruv att dra ned och förankra och kunna ta ned ute på isen. Vid stranden med allt folk, skotrar och hårda föremål hade det känts farligt för mig och andra.

Så nu blev det en Single Skin Foil med Flysurfer Peak4 med en riktigt bra säkerhetslösning som drar ihop till en kraftlös boll. Men övriga egenskaper är också en helt ny värld.


  1. Vikten och lättvindsegenskaper. Man får upp den i luften i vindstilla av att bara skatea ett par tag och håller sig uppe i ca 2 m/s. Magisk. Lättheten gör också att den inte kör "över sig själv" i vindhål och riskerar invertera. Hände jämt med LEI-kiten som är tung i framkant. Om vinden dog dök den framåt och inverterade lätt.
  2. Foil = ingen pump och inget pumpande. Bara rulla ut och köra. Så länge man håller ordning på linorna :)
  3. Lika bra sväng som gamla. Lite annorlunda teknik för att hålla farten på kiten. Man kan inte släppa/skota ut för mycket för om den börjar fladdra bromsar den. LEI fick alltid mer kite-fart av max utskotat i marginell vind. 
  4. Ingen rörelseenergi så behöver trycket för att röra sig, men som sagt, det gör också att den inte kan ta sig förbi vindfönstret av misstag.
  5. Sämre toppfart. På bra is och bra tryck kunde LEI-kite öka och öka. Men denna har sin begränsning tidigare.
  6. På is/snö, inget händer om man loopar för lågt, kanten viker sig o kiten fortsätter svängen "genom" isen och vecklar ut sig. Kanske inget att göra avsiktligt...slitage och risk att fastna med lina. Men om, så är det bekvämt att slippa en kite-krasch.
  7. Kommer vara en magisk nybörjarkite om man vill introducera. Ingen vikt och inget luftfyllt. Krascher är otroligt icke-våldsamma.
  8. Säkerheten. Blir en kraftlös boll vid release. Dra åt sig bommen igen och koppla in så launchar den.
Negativt? Jodå:
  1. Lintrassel. Många linor är det och om den rullar några varv eller att man slarvar vid hoprullning kan man få reda ut en stund
  2. Vindtålighet. Den har en tendens att kollapsa i kanterna om trycket blir för hårt. Kan vara svårt att få det att veckla ut igen och den blir svårare att styra.
  3. Lite sämre toppfart och inte mycket lyft för hopp.

På lättåkt underlag går det köra denna vid knappt kännbar vind, i alla fall på kryss och halvvind med bra relativ vind vid rörelse. Man kan behöva skatea igång, plus loopa en del sedan kör man på den relativa vinden. Så uppenbarligen är denna 8 en grym lättvindskite som känns större än min 13 LEI i 2-8 m/s. Den LEI gick inte att få upp i luften förrän stabil 4-5m/s med dess tyngd.
Har kört den nya en gång i kraftig vind med byar på >12m/s. Lättsam att ta ned, mycket depower, men då med fladder som sliter på tyget om man kör mycket så. Även den yttre kanten med en hyrbrid cell (självuppblåst) kan kollapsa om trycket blir riktigt hårt och man inte håller full power, men vecklar ut sig igen och luftfylls så fort trycket minskar.
En 4:a eller 5:a hade nog varit lagom i sådan vindar = ännu mindre, lättare :)
Med B-safe-linan är det bara att kroka ur (eller dra release om bråttom) om man vill ta ned. Kiten blir en kraftös boll. För att få upp igen är det bara dra till sig bommen, kroka i och sedan släppa ut B-safe.linan. Hittills inget lintrassel eller annat. Gäller bara att va med om det är blåsigt, då den ligger i powerzone.
Sista passet hittills (film nedan) var i 7-8 m/s, kunde lätt dra igång i ordentlig pudersnö, t.o.m med dottern på släp i lina (men då krävdes en del arbete med kiten)
Riktigt, riktigt nöjd efter 5-6 pass i väldigt varierande förhållande. 

Edit: Varit guld i fjällen då den är så enkel att rulla ut och ha med sig. Fixat en lite enklare sele som inte tar mycket plats också för lättvind.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar